Sharp Women face logo with text (trsp, blue, 1200x1200x150dpi)
women-networking

Referens: https://www.monster.se/karriarradgivning/artikel/vad-ar-natverkande-egentligen-och-hur-gor-jag

Nätverkande handlar kort sagt om att lära känna människor som kan hjälpa dig att utveckla dina framtidsutsikter för din karriär. Du behöver inte vara den mest utåtriktade människan i världen för att nätverka effektivt. 

Ta ett steg i taget. Börja med personer du känner, på jobbet och i ditt privatliv. Håll öronen öppna för information som kan vara till din fördel. 

Vilka fördelar kan jag dra av att nätverka? 
En del bra lediga tjänster hamnar aldrig på rekryteringssajter eller i annonsdelen i tidningen. De tjänsterna tillsätts genom “mun-till-mun”, och ju högre position desto oftare är det så här det fungerar. 

Även om jobbet utannonseras, hjälper det att känna någon inom den nya organisationen som kan ge dig tips. Det kanske till och med är samma person som intervjuar dig vilket kan göra det till en mindre stressande erfarenhet. 

Precis som i alla andra former av sociala sammanhang, måste man följa vissa regler: 

 • Du får aldrig en andra chans till att göra ett första intryck – vare sig det gäller ett möte, via telefonen eller e-mail. 
 • Fråga inte efter ett jobb direkt – att nätverka fungerar inte riktigt som en jobbmässa, det är en möjlighet att samla användbar information. 
 • Ge och ta – att nätverka fungerar åt båda hållen, inget är gratis. 
 • Förarbete – gör research på de du ska träffa och följ alltid upp bra trådar, annars försvinner de. 
 • Tänk i sidled – försök att expandera ditt nätverk utåt, bortom bekvämlighetszonen eller där du vanligtvis verkar. 
 • Tålamod är en dygd – att nätverka är ett långtidsprojekt, förvänta dig inte att få ett jobb vid ditt första möte.

Bygg ditt nätverk 
Även om du är ny i leken kan du redan ha många bra kontakter som du inte har tänkt på tidigare:

 • Gamla klasskamrater från grundskola, gymnasium och högre utbildningar 
 • Avlägsna släktingar 
 • Dina vänners familjer 
 • Din läkare, advokat eller revisor 
 • Före detta kollegor eller chefer
 • Träningskompisar

Håll koll på vem du träffar och vad ni har pratat om – det finns ingen mening med att bygga nätverk och skaffa kontakter som du sedan glömmer bort. Kom också ihåg att hålla kontakten även om du inte är ute efter något speciellt just vid tillfället. Du vill inte bli den personen som bara hör av sig när du behöver en tjänst.

Att nätverka på event och konferenser är bra sätt att bygga nätverk på om du inte vet var du ska börja. Se till att du vet varför du är där och vad du vill få ut av det. Ha också med dig några kopior av ditt CV eller några visitkort att dela ut till viktiga kontakter du träffar. 

Vänta inte med att prata med folk i din bransch – även om du är nöjd med din tjänst för tillfället och sitter säkert, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet. 

Nätverka 2.0
Om du inte har vant dig vid tanken än kan det här med att nätverka kännas skrämmande; som om det bara är något för riktigt självsäkra personer som ändå får alla de bästa jobben. Men det handlar inte om det, människor är vana vid att man nätverkar för att komma vidare i karriären. 

Internet har gjort det praktiskt för alla att bygga nätverk och det finns många forum och nätverkssidor som gör det möjligt att dela med sig av och diskutera sina åsikter och sin kunskap. 

Så länge du kan separera ditt privatliv från ditt arbetsliv på nätet, är det här ett utmärkt sätt att plocka upp vad som händer i just din bransch. Men det kan aldrig fullt ut ersätta den personliga kontakten man får när man är ute och träffar människor öga mot öga.

Dela detta med dina vänner!

Att nätverka